Welkom in Utrecht

taekwando

Op vrijdag 16 oktober opende Ladyfit voor de vierde keer haar deuren voor een groep mannen: vluchtelingen uit (onder andere) Syrië en Eritrea die hun land moesten verlaten op zoek naar een veilige plek om te wonen. Tijdelijk verblijven zij in de Jaarbeurs. Vrouwen en kinderen zijn ergens anders ondergebracht.

Om tien uur stonden onze vrijwilligers klaar om de mannen te ontvangen bij de deuren van Nieuw Welgelegen en hen te begeleiden naar de sportruimte. Door de talenkennis van een aantal van onze vrouwen, Hanan, Nadia, Jamila, Ouarda en Yamina, kon er gepraat worden met onze gasten. Een aantal heren sprak een beetje Engels waardoor ook niet-Arabisch sprekende vrouwen, Tanya, Joyce, Carla, Danielle (programmacoördinator Nieuw Welgelegen) en Rosalie (Harten van Sport) iets voor hen konden betekenen.

carlartv

De mannen hebben gebruik gemaakt van de fitnessapparatuur en docent Angelo Rosalia van stichting Taekrosa heeft, net als vorige week, een les taekwando verzorgd. Echt een succes. ’sporten kun je in alle talen’. Ondertussen kwam RTV Utrecht een kijkje nemen en hebben Carla en Jamila verteld waarom juist Ladyfit het als ‘maatschappelijke’ sportvereniging, zo belangrijk vindt om bij te dragen aan het welkom heten van vluchtelingen in Nederland.

Ondertussen waren een aantal vrouwen bezig met het koken van eten en werd het naar de locatie gebracht. Om 12.30 uur werden de mannen naar cafe MORGEN in Nieuw Welgelegen begeleid waar tegen een zeer gereduceerd tarief twee zaaltjes als eetzaal gebruikt werden. Ook had café MORGEN de tafels al gedekt en konden wij alle spullen die nodig waren voor een maaltijd gebruiken. Dankzij de inzet van onze vrouwen werden salades, couscous en andere lekkernijen geserveerd. Carla vertelt: “Een man vertelde mij dat hij zich even helemaal thuis voelde. Het eten, de geur, de vrouwen die zorgden en de taal spraken. Het is goed om op deze manier iets te kunnen betekenen.”

aantafel019

Het was een succesvolle dag en de mannen voelden zich welkom bij ons. De aanwezige mannen hadden allemaal een eigen verhaal. Een man uit Syrië, waar hij werkte als elektro-technisch ingenieur, vertelt dat zijn huis letterlijk in een klap was verdwenen. Gelukkig waren zowel hij als zijn gezin gespaard gebleven. Na een lange zwerftocht wil hij hier een leven opbouwen zodat hij zijn gezin een veilige toekomst kan bieden.

RTV Utrecht kwam een kijkje nemen, het resultaat daarvan kun je hier bekijken.

koken