TIP: Bewegen voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Het is belangrijk dat kinderen voldoende en gevarieerd bewegen. Om kinderen van 0-4 jaar op een leuke manier in beweging te krijgen, kun je ze spelenderwijs laten bewegen. Spelenderwijs bewegen lijkt in de drukte van de dag, met een vol programma, soms moeilijk te realiseren. Maar als je inzet op creatieve, eenvoudig in te zetten spelletjes, kun je met weinig materiaal de leukste beweegmomenten creëren. Op zoek naar inspiratie? In dit artikel vind je verschillende beweegspelletjes, ontwikkeld door Huis voor Beweging, om spelenderwijs te bewegen met baby’s, dreumesen en peuters in de kinderopvang of met een groepje kinderen thuis.

Creatief bewegen met limonade viltjes

Lopen op Laat de kinderen over de viltjes lopen. Ze mogen alleen op de viltjes met de gekleurde kant boven lopen of alleen op de tekstkant. Met gekleurde viltjes kun je de kinderen de opdracht geven om alleen over bepaalde kleuren te lopen.

Twister Laat de kinderen rondlopen. Ze mogen niet op de viltjes komen. Als de spelleider ’ja’ zegt, gaan de kinderen met één voet op een bierviltje staan. Breid dit uit met twee voeten, twee voeten en twee handen. Als je gebruik maakt van gekleurde viltjes kun je het spel ‘twister’ spelen met alle kinderen tegelijk. Bijvoorbeeld: zet 1 hand op rood en 1 voet op geel.

Gooien Zet de kinderen achter een lijn. Aan de overkant maak je ook een lijn. De kinderen moeten proberen de viltjes één voor één achter de achterlijn te gooien. Variaties hierop zijn: gooien in verschillende cirkels of hoepels en gooien in een doos. Je kunt verschillende afstanden maken zodat er moeilijke en makkelijke doelen bij zitten.

Opruimen Maak van het opruimen een spel. De opdracht is: ‘als ik ja zeg pak je zo snel mogelijk de rode viltjes op’, daarna de gele enzovoorts. Als de viltjes op zijn, zet je de stapels naast elkaar en kijk je wie er de hoogste stapel heeft. Om het win element eruit te halen laat je de kinderen de viltjes in het midden van de zaal opstapelen, hoe hoog kan de toren worden zonder te vallen?

Meer spelletjes met viltjes vind je op de website van Huis voor Beweging. Maar ook met ander eenvoudig materiaal kun je de leukste beweegspelletjes bedenken. Zo kun je gebruik maken van ballonnen, staptegels, en muziek. Een aantal creatieve ideetjes:

Spelen met ballonnen
Laat de kinderen vrij spelen met een ballon. Kijk welke kinderen leuke bewegingen doen en daag andere kinderen uit dit na te doen.

Probeer met de kinderen een ballon zo lang mogelijk hoog te houden. Hoeveel keer kunnen ze hem aantikken voordat de ballon op de grond valt?

Kikkersprong op staptegelsLeg in de lengte van de ruimte een aantal staptegels op een rij. De kinderen moeten nu over de staptegels naar de overkant zien te komen. Dit kan natuurlijk niet gewoon lopend. Laat de kinderen zelf de gekste sprongen of ideeën bedenken om naar de overkant te komen. Als iemand van een tegel afvalt, moet diegene weer vooraan beginnen. Als het te makkelijk is kun je de kinderen weer een nieuwe variant laten verzinnen die wat moeilijker is.
Een aantal voorbeelden zijn: kikkersprong, hinkelend, de afstand tussen de ‘tegels’ groter maken.

Doe mee op de tekst van het versje (dreumesen)Doe samen met de dreumesen mee op de tekst van het versje. Dreumessen leren van imiteren: ze zullen jou ook na gaan doen. Met je vingers trommel je op tafel, daarna klap je met je platte hand op tafel. Dan volgt het roffelen met je vuist op tafel en als laatste bonk je met je ellebogen op tafel.

Met de vingertjes, met de vingertjesMet de platte hand, met de platte handMet de vuistjes, met de vuistjesMet de ellebogen, boem boem boem

Zing mee met het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ (voor peuters)
Zing het liedje met de peuters en voer de bewegingen zelf ook uit. Zo zijn er natuurlijk nog meer beweegliedjes die je met de kinderen kunt uitvoeren.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen
Oren, ogen, puntje van je neus
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen

Nog meer leuke beweegspelletjes van Huis voor Beweging vind je op de website. Je kunt zelf natuurlijk ook varianten op de spelletjes bedenken om het makkelijker, moeilijker of afwisselender te maken.

Meer over spelenderwijs bewegen voor de allerjongsten?

Schrijf je in voor de kennisupdate Sport, Bewegen en Jeugd en blijf op de hoogte van nieuwe en interessante artikelen en/ of lees reeds bestaande artikelen, zoals: